6
Mar

Interviu cu Matt Reves, regizorul The Batman

The Batman a aparut in cinematografe vineri, trimitandu-l pe Robert Pattinson intr-o aventura capricioasa in calitate de detectiv Dark Knight al DC Comics. Filmul este regizat de Matt Reeves, a carui sarcina a fost sa vina cu o noua interpretare a lui Batman dupa multe filme anterioare. Asa ca a apelat la radacinile personajului, la caracterizarea acestuia atat in benzile desenate cat si cea din filmele clasice ale seriei, totul cu scopul de a crea un film infricosator, apocaliptic, care sa fie mai degraba un thriller cu un ucigas in serie decat un film de aventura cu supereroi. Vanatoarea lui Riddler (Paul Dano) il vede pe Batman lucrand cu Selina Kyle (alias Catwoman, interpretata de Zoë Kravitz) si locotenentul GCPD James Gordon (Jeffrey Wright), cu sprijinul iubitului majordom și mentor al lui Bruce Wayne, Alfred Pennyworth (Andy Serkis). Calatoria lor ii duce in dedesubturile corupte ale orasului Gotham, dezlantuind mafioti, crime si haos de la scena de deschidere a filmului si pana la finalul captivant al acestuia.

Noul film se numara printre cele mai bune pelicule cinematografice cu Batman, insa acest lucru nu este neaparat o surpriza, avand in vedere calitatea lucrarilor anterioare ale regizorului si scenaristului Mat Reeves, care includ Cloverfield din 2008 si Let Me In din 2010, precum si blockbusterele sale captivante precum Dawn of the Planet of Monkeys si War for the Planet of Monkeys. Intr-un interviu pe Zoom luat de corespondentul CNET, Sean Keane, lui Reeves, acesta vorbeste deschis despre film, despre revenirea la radacinile detectivului lui Batman si despre cum a scris aceasta interpretare total diferita a personajului fata de celelalte interpretari cinematografice. Iata o parte din conversatia celor doi. 

R: Am fost uimit de cat de intens si de antrenant a fost Batman. Imaginea de deschidere a casei primarului din Gotham City a dat tonul atat de bine; are o calitate tulburatoare. Ce te-a determinat sa începi filmul așs?

Reeves: Am vrut sa te pun in pielea acestor personaje. Sunt foarte atras de povestirea lui Alfred Hitchcock pentru ca actul de a merge la cinema este voyeurism, nu? Cu totii ne uitam la vietile oamenilor pe ecran. Si m-am gandit ca ideea de a pune publicul in pielea sau, in acest caz, in binoclul lui Riddler, si de a-l face sa spioneze chiar de la început, ar fi o modalitate neasteptata de a incepe un film cu Batman.

Aceste filme incep in mod normal cu multa actiune — se intampla ceva cinetic si nebunesc. Dar sa incepi cu Ave Maria [o piesă clasica de a lui Schubert] te deranjeaza. Incepi sa realizezi: „Oh, nu e de bine ce o sa se intample”. Si asa te baga in acest tip de mentalitate.

R: Eram profund nelinistit in privinta unui lucru. Familia primarului a fost conceputa pentru a-i evoca pe Wayne?

Da, absolut. Pentru mine a fost important ca atunci cand Batman il vede pe fiul primarului in urma a ceea ce se intampla, sa se uite cu adevarat la sine. Am vrut sa gasesc o modalitate de a atinge originea lui fara a o infatisa. 

Intr-un fel, Bruce si acel baiat sunt legati foarte profund in acel moment, pentru ca nu multi oameni pe care ii intalneste au experimentat aceeasi trauma ca si el cand avea 10 ani — sa vada un alt copil care trece prin acelasi lucru l-ar afecta profund. Si sperăm ca atrage publicul fara sa-l puna in situatia de a revedea aceeasi scena, a Marthei si a lui [Thomas] Wayne uciși în Crime Alley.

Tags: ,