25
Jul

Interviu cu regizorul X-Men: Dark Phoenix

Nu de multe ori in viata ai ocazia sa obtii o sansa la adaptarea unei povestiri clasice de benzi desenate Marvel pentru marile ecrane, insa regizorul X-Men: Dark Phoenix, Simon Kinberg, a avut din plin parte de aceasta sansa. Cel de-al 12-lea film din seria X-Men, productie a 20th Century Fox, se afla in teatrele din intreaga lume, povestind despre aventurile eroului mutant psihi, Jean Gray, ale carei puteri sunt supraincarcate cosmic, pana la punctul in care acestea tind sa puna in pericol planeta. Nu ajuta nici faptul ca Jean Grey este interpretata de Sophie Turner, aka Sansa Stark, aka noua Regina a Nordului din Game of Thrones. Insa, inca trebuie sa vizionez filmul pentru a veni cu o concluzie.

Oh, iar daca scenariul suna familiar, acest fapt se datoreaza lipsei de… originalitate? Acest concept find unul dintre principalele teme ale filmului X-Men: The Last Stand din 2006, pe care Kinberg la scris impreuna cu Zak Penn. Kinberg insusi recunoaste, intr-un interviu, faptul ca filmul respectiv nu-i face suficienta dreptate Dark Phoenix Saga arc. De la The Last Stand, Kinberg a mai lucrat ca scenarist si producator la First Class, Days of Future Past, Apocalipse, Deadpool, continuare acestuia si Logan, insa pentru Dark Phoenix, Kinberg s-a aflat pentru prima oara in scaunul de regizor. In ciuda acestui fapt, s-a resimtit increderea acestuia ca,in sfarsit, a reusit sa adapteze Dark Phoenix arc in mod corect.

Dark Phoenix a fost intotdeauna povestea mea preferata de mic copil. Semana putin cu The Empire Strikes Back, care este filmul meu preferat din toate timpurile. Ambele [n.r. povesti] au fost despre provocarea a ceea inseamna sa fii bun sau rau. Erai una sau alta, insa acest arc a luat un personaj pe care l-ai iubit si care a fost un erou si l-a suplimentat cu o forta cosmica ce a preluat controlul, insa a pus-o sa faca tot felul de lucruri rele, periculoase si mortale.”, spune, in interviul mentionat, regizorul filmului.

Intrebat unde a esuat filmul The Last Stand, Kinberg a raspuns: “Este o intrebare interesanta. In caz contrar, nu am mai fi facut din nou povestea Dark Phoenix. Elementele cosmice ale povestii nu au fost deloc explorate, dar mai important, povestea Dark Phoenix a devenit povestea secundara, compilatia B a acelui film, iar complotul de vindecare a devenit compilatia A al filmului.” Intr-adevar, acum 13 ani, povestea putea fi explorata mai in amanunt. Adica, sa fim seriosi, filmul a fost atat de oribil, incat cea mai buna parte din cele aproape doua ore a fost replica lui Juggernaut, interpretat de actorul si fostul fotbalist britanic Vinnie Jones (fost jucator la Wimbledon, Leeds United si Chelsea): “I’m the Juggernaut, bitch” [nu traduc partea asta :)))]. In general, rolul lui Jones in general, fostul membru al Wimbledon Crazy Gang fiind potrivit pentru personaje negative. Lucru care s-a vazut inca de cand a lasat fotbalul pentru Hollywood.

In rest, ce pot sa spun. O sa vizionez filmul in curand, ca sa stiu exact daca aceasta adaptare e mai buna decat cealalta. Desi, avand in vedere faptul ca The Last Stand a fost cel mai slab film X-Men, nu ar fi un lucru imposibil productia unui scurt-metraj mai bun.

Tags: , ,